- Aandelenbeurzen kunnen nog flink dalen, waarbij een crash van de Amerikaanse S&P 500-index met 30 procent waarschijnlijk is.
- Dat zegt beursgoeroe Jeremy Grantham, een expert op het gebied van zeepbellen op de beurs.
- Grantham verwacht ook dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt.
- Lees ook: Topbelegger Ray Dalio legt uit dat de rente nog wel even kan doorstijgen – dat is pijnlijk voor aandelen
Aandelenbeleggers kunnen hun borst nat maken. Voor de brede, Amerikaanse S&P 500-index is een daling met 30 procent waarschijnlijk. Mogelijk wordt het nog meer.
Dat stelt topbelegger en zeepbelexpert Jeremy Grantham, mede-oprichter van vermogensbeheerder GMO. “Een daling tot onder de 3.000 punten lijkt me redelijk”, zegt Grantham in de meest recente aflevering van de podcast “Merryn Talks Money” van financieel persbureau Bloomberg.
Momenteel koerst de S&P 500 op een niveau van ongeveer 4.300 punten. Een daling tot 3.000 punten impliceert een val van ongeveer 30 procent.
“Het zou me niet verbazen als de S&P naar 2.000 punten zou gaan, maar dan moeten er wel een paar ongelukken gebeuren”, vervolgde Grantham. Dit zou betekenen dat aandelen met wel 53 procent zouden kunnen kelderen.
"Grote schokken kunnen optreden bij het leeglopen van de grote zeepbellen, maar dat betekent niet dat dat ook zal gebeuren," vervolgde hij. "Het lijkt me echter onwaarschijnlijk dat de S&P niet in de buurt van de 3.000 punten belandt."
Grantham is een kenner van historische zeepbellen op de beurs en staat bekend staat om zijn dramatische voorspellingen. Hij luidde de alarmbel voorafgaand aan de dotcombeurscrash van het jaar 2000 en de financiële crisis van 2007. De "superbubbel" op de aandelenmarkt, de huizenmarkt en bij grondstoffen waar hij begin 2022 over sprak moet echter nog wel barsten.
De marktgoeroe gaf tegen Bloomberg aan dat hij 'bearish' [beursjargon voor pessimistisch, red.] is op aandelen, omdat ze zwaar overgewaardeerd zijn.
Beurscrash kan voorkomen dat aandelen jarenlang mager rendement opleveren
Historisch gezien moeten aandelen op jaarbasis een rendement opleveren dat zo'n 5 procentpunt hoger ligt dan de rente van de 30-jarige Amerikaanse staatslening. Maar doordat aandelen duur zijn vergeleken met de winstgevendheid van bedrijven, is dat volgens Grantham vrijwel onmogelijk op de huidige koersniveaus.
De beursstrateeg benadrukt dat het handjevol grote techaandelen dat in 2023 de kar trekt op de Amerikaanse beurs, verantwoordelijk is voor vrijwel de volledige winst van de S&P 500-index. Tot de zogenoemde 'Magnificent Seven' behoren Apple, Tesla, Microsoft, NvidiA, Alphabet, Amazon en Meta.
"Een eenvoudige rekensom suggereert dat je ofwel voor altijd een mager rendement zult hebben, of je zult eerst een mooie beursdaling zien en dan een normaal rendement", schetste Grantham in de podcast van Bloomberg. "Deze beursdaling zal vanaf het huidige niveau hopelijk minder erg zijn dan 50 procent, maar het zal vanaf de piek niet veel minder zijn dan 50 procent in reële termen."
Grantham somde ook verschillende redenen op waarom hij verwacht dat de Amerikaanse economie vrij snel zal krimpen. Amerikaanse consumenten hebben hun spaartegoeden uit de coronacrisis zo goed als opgebruikt, het moratorium op de afbetaling van studieleningen is afgelopen, de voorlopende economische indicatoren verslechteren, de leencondities voor bedrijven worden krapper en de Amerikaanse overheid staat voor het vooruitzicht om enorme rentebedragen te moeten betalen over haar recordschuld.
"Ik denk dat we een recessie krijgen," zei Grantham. "Ik weet niet of die vrij mild of vrij ernstig zal zijn, maar ze zal waarschijnlijk tot ver in het komende jaar duren."
De topbelegger onderstreepte ook dat het jarenlange beleid van centrale banken om beleidsrentes laag te houden, ervoor heeft gezorgd dat hypotheekkosten lange tijd erg laag zijn geweest. Dat is een belangrijke drijfveer achter de stijging van huizenprijzen geweest in veel landen.
In de VS heeft de Federal Reserve heeft de beleidsrente sinds afgelopen voorjaar verhoogd van bijna nul naar meer dan 5 procent in reactie op de hoge inflatie. Dit heeft de Amerikaanse hypotheekrente naar een hoogte van meer dan 7 procent heeft gestuwd. De hogere hypotheekrente zal de huizenprijzen "omlaag drukken", aldus Grantham.